Skyfallsåtgärder vid detaljplanering

Skyfallsåtgärder vid detaljplanering

Hur arbeta från skyfallskartering till reglering i detaljplanen för rätt anpassade skyfallslösningar?

28 maj 2024, Stockholm

På denna kurs kan du även delta digitalt på distans


Vid planering enligt PBL har kommunerna ett ansvar för att ta hänsyn till skyfall och kraftiga regn. I detaljplanearbetet behöver man visa att riskerna för översvämning i samband med skyfall är hanterade, och att vattnet kan tas om hand på lämpliga platser för att sedan ledas vidare mot recipienten. Detta arbete behöver påbörjas redan i översiktsplaneringen.


Att gå från ett strategiskt skyfallsarbete till att få rätt anpassade skyfallslösningar på plats i detaljplaneprojektet är ofta en utmaning. Beslut om skyfallsåtgärder i detaljplanen behöver fattas utifrån underlag av rätt kvalitet. En anpassad skyfallskartering behöver i de flesta fall tas fram för att veta hur marken kan bebyggas samt hur detaljplaneområdet samspelar med omgivande miljö, och påverkar avrinningen av skyfallsvatten.


Det uppstår ofta många frågor under detaljplanarbetet, så som: Hur arbeta för att veta vilka skyfallsåtgärder som behövs i detaljplaneprojekt, för att marken ska vara lämplig för ändamålet? Hur ska skyfallslösningarna planeras och dimensioneras? Hur kan man reglera skyfallsåtgärderna i detaljplanen? Vem är ansvarig för att skyfallslösningarna kommer på plats i projektet – samt bibehålls över tid?


Under kursen fördjupar vi oss bland annat kring dessa frågor. Du ökar din kunskap kring hur de juridiska ramarna ser ut, vilka olika metoder för skyfallskarteringar som finns och hur de kan användas, samt hur åtgärdsförslag kan utformas i olika typer av detaljplaneprojekt.


Ur kursinnehållet:

  • Vem ansvarar för att hantera skyfall och annat kraftigt regn samt förebygga risk för översvämningar i exploateringsprojekt? De juridiska ramarna

  • Skyfall i tätortsmiljö – vart ska vattnet ta vägen? Grunderna om skyfall, höga flöden och höga nivåer i vattendrag, hav och sjöar

  • Skyfallskartering och klimatfaktor – olika metoder för skyfallskartering, när ska man använda vad?

  • Att tänka på som beställare av skyfallskartering inför detaljplanearbete – hur säkerställa att vi får en modell som svarar på våra nödvändiga frågor?

  • Hur omvandla en skyfallskartering till konkreta åtgärder i detaljplanen och arbeta för att säkerställa en klimatanpassad bebyggelse och infrastruktur i detaljplanen?

  • Hur kan man arbeta med åtgärder både inom och utanför detaljplaneområdet för att hantera skyfall i tätortsmiljö?

  • Hur samverka med VA-huvudmannen kring multifunktionella lösningar som hanterar både dagvatten och skyfall?

  • Praktiska exempel på olika typer av skyfallslösningar samt hur de har reglerats i plankartan

Målgrupp: Kursen vänder sig till dig som arbetar med skyfallsfrågor vid detaljplanering. Till exempel som planarkitekt, parkingenjör, gatuingenjör eller utredningsingenjör. Även klimatanpassnings- och dagvattenstrateger på kommunen samt plan- och vattenhandläggare på länsstyrelsen och andra som är intresserade är välkomna till kursen.


Datum: 28 maj 2024


PlatsVasagatan 50, Stockholm eller digitalt på distans via Zoom


Pris:

Kurs i Stockholm: 8590 kronor, exklusive moms. I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format, luncher och för- och eftermiddagsfika.


Digitalt deltagande: 7590 kronor, exklusive moms. Priset gäller deltagande för en person.

I priset ingår kursens dokumentation i digitalt format.


Sändningen kommer inte att spelas in och får inte heller spelas in av deltagarna.

Kursledare

Jonas Christensen

Jurist, Ekolagen Miljöjuridik

Mattias Salomonsson

Utvecklingschef Vatten och VA, Sweco Sverige

Jonathan Arnlund

Civilingenjör inom miljö- och vattenteknik och konsult, WRS